Головна


У 2015 році експорт ягід з України зріс на 70%. Цей рік може стати не таким вдалим для виробників ягід, оскільки вони втратили свого головного покупця - Росію, а нового поки що не набули. 

На українському плодоовочевому ринку наразі триває «ягідний бум». Це пояснюється високою ціною на ягідну продукцію при відносно невеликих витратах на її вирощування. Так, тільки за останній рік ціна на малину зросла у 2 рази. «Інвестори, які давно працюють на аграрному ринку, а також  ті, хто просто стежить за перспективними напрямками бізнесу, не могли не помітити «ягідного зростання», - розповідає керівник проекту« АПК-Інформ: овочі і фрукти»  Тетяна Гетьман. 

Ось уже протягом 5 років внутрішній ринок ягід демонструє зростання на 2-3% щорічно. За даними «АПК-Інформ: овочі і фрукти», зараз його обсяг становить $ 200 млн у грошовому еквіваленті та 190 тис. т у натуральному. «Це традиційні ягоди: малина, смородина, суниця, чорниця високоросла. А також кісточкові - черешня та вишня», - зазначає експерт.

Детальніше...

Програма тренінгу “Органічна ягідна ферма” 


10.00 - Від'їзд на господарство автобусом з Києва (місце збору - залізничний вокзал, ст. метро "Вокзальна")
Початок тренінгу: Що таке органічне виробництво? Як стати виробником органічної продукції? 

Детальніше...

Вівторок, 31 травня 2016 р.
9:30–14:00

Місце проведення: м. Вінниця вул. Київська 50/1 готель «Оптіма Вінниця» 

Мета заходу: 

  • Представлення проекту «Підвищення рівня сталого постачання деревної біомаси від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень - uP_running» (HORIZON 2020). 
  • Сприяння співпраці між організаціями, які представляють різні ланки в ланцюгу постачання біомаси від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень.
  • Створення спільної платформи для спілкування зацікавлених осіб. 

Міжнародний проект «up_Running», що виконується в рамках програми спільних міжнародних наукових досліджень HORIZON 2020 сприяє розвитку та поширенню технологій біоенергетичної утилізації деревини від обрізки дерев і викорчовування виноградних, оливкових та плодових насаджень. Для досягнення такої мети проект поєднує дії, що націлені на зміну сприйняття сектору, на підвищення рівня технологічної обізнаності, на поширення інформації щодо реальних успішних прикладів та моделей, яких можна дотримуватися, та на просування та заохочування енергетичної утилізації відходів від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень. 

Детальніше...


Українські виробники свіжих фруктів і овочів все частіше замислюються про вихід на європейські та інші ринки. Однак міжнародні ринки ставлять перед постачальниками вимоги, до яких більшість наших виробників ще не готові. В першу чергу потрібно розуміти, яких сортів потребує той чи інший ринок. Плоди цих сортів повинні мати хорошу транспортабельність, лежкість та відповідати європейським стандартам якості. Крім того, для встановлення комерційних відносин з європейськими торговельними мережами та іншими партнерами, виробник повинен бути спроможним забезпечити необхідні обсяги продукції та безперервність поставок покупцеві. Кожна партія продукції має бути однорідною, відповідати європейським стандартам якості та мати підтвердження безпечності її виробництва, тобто сертифікат GlobalG.A.P. Даний сертифікат не є обов’язковим для експорту про-дукції, однак він є  основним документом для доступу до головних міжнародних ринків.

Що собою являє сертифікація GlobalG.A.P.?

GlobalG.A.P. (G.A.P.- Good Agricultural Practice -«належна сільськогосподарська практика») - це стандарт, який був розроблений Асоціацією європейських роздрібних торговців сільськогосподарської продукції (EUREP) у 1997 році, для гарантування безпечного виробництва свіжих продуктів харчування (овочів, фруктів, чаю, кави, риби, м'яса, молочних продуктів та ін.), а також квітів та декоративних рослин. Мета стандарту полягає у мінімізації ризиків сільськогосподарського виробництва шляхом відстеження всього виробничого циклу.  Наприкінці 90-х, після випадків реалізації через торговельні мережі фруктів із високим рівнем залишків пестицидів, а також м’яса та молочних продуктів із підвищеним вмістом важких металів та діоксину, роздрібні торговельні мережі змушені були якимось чином відреагувати, щоб відновити довіру споживачів до безпечності та якості сільськогосподарської продукції, що продається у європейських  супермаркетах. Тому була розроблена програма, спрямована на сертифікацію не кінцевого продукту, а власне, технології виробництва. Сертифікація є засобом, що допомагає виробникам підтвердити споживачам та компаніям роздрібної торгівлі відповідність свого виробництва вимогам стандарту               GlobalG.A.P. Сертифікат GlobalG.A.P. є гарантією того, що продукт відповідає належному рівню безпечності та якості, був вироблений із дотриманням екологічних норм та вимог, є таким, що не шкодить здоров'ю покупців та працівників підприємства-виробника, а саме виробництво не має негативного впливу на навколишнє середовище. 

Детальніше...

Експерти УКАБ підрахували, що підвищення акцизів на пальне у 2016 році призведе до додаткових витрат для аграріїв на рівні 645 млн грн.

З 1 січня цього року відбулося підвищення ставок акцизного збору на дизельне пальне, залежно від виду, з 100 €/т до 113 €/т та з 132 €/т до 149 €/т, що зумовить додаткові витрати на 645 млн. грн. Таке зростання є майже вдвічі більшим за усю реальну державну підтримку аграрної галузі, адже у 2016 році в державному бюджеті передбачено лише 300 млн грн. на здешевлення кредитів для с/г підприємств та 50 млн. грн. на підтримку галузі тваринництва. В умовах посилення   податкового тиску на галузь, у частині оподаткування ПДВ, нового зростання ставок єдиного податку 4-ї групи, це спричинить додаткове вимивання оборотних коштів с/г підприємств, зростання собівартості вирощеної продукції та логістичних витрат.

www.freshmarket.ru

За даними державного підприємства «Укрпромзовнішекспертиза», експорт ягід з України у 2015 р, у порівнянні з 2010 р., зріс у 4 рази - до 12,5 млн. дол. Більшу частину експорту складають заморожені ягоди, виручка від реалізації яких у 2015 р. склала 9,4 млн. дол. Виручка від реалізації свіжих ягід у минулому році склала 3,1 млн. дол., тоді, як обсяги експорту були незначними та у 2015 р становили всього 615 тонн.

Основна частка ягід, вирощених господарствами населення (близько 80%), споживається ними ж і майже не потрапляє на ринок. Урожайність ягідних культур в Україні на 7-20% нижче, ніж, наприклад, у сусідній Польщі. Це пояснюється незначною часткою вирощування нових високопродуктивних сортів українськими виробниками. Проте, фахівці підприємства  «Укрпромзовнішекспертиза» вважають, що у України є потенціал для розвитку експорту ягідної продукції. Країна має конкурентні переваги у вирощуванні трудомістких ягідних культур, таких як: чорниця, ожина, чорниця високоросла, малина. Саме ці ягоди є основним продуктом для експорту в країни Європейського союзу.

До основних країн-споживачів українських свіжих ягід належать Польща та Нідерланди. Так, експорт свіжих ягід у Польщу приніс 1,6 млн. дол., у Нідерланди - 1,3 млн. дол. Що стосується заморожених ягід,  Україна експортувала їх до Польщі (3,4 млн. дол.), у   Німеччину (1 млн. дол.), Австрію (0,7 млн. дол.), Нідерланди (0,5 млн. дол.) та Францію (0,4 млн. дол.).Серед основних конкурентних переваг українських виробників ягід на ринку ЄС, називають наступні: короткий термін доставки, сприятливі кліматичні умови для виробництва більшості видів ягід, низьку вартість робочої сили та низьку ймовірність підвищення заробітної плати в короткостроковій та середньостроковій    перспективі.

У той же час, перешкодами для українських експортерів є висока конкуренція, стандарти, що діють на деяких ринках, незалежно від офіційних вимог ЄС, а також неефективна організація виробництва та використання ресурсів українськими виробниками плодово-ягідної продукції.

www.fruit-inform.com

 

10 березня ТОВ Фруктовий Проект у партнерстві з компаніями Meosis Ltd, RW Walpole та ТОВ Фрутек організували навчально-практичний тренінг для виробників ягідних культур: “Вирощування чорниці високорослої”. Навчально-практичний тренінг провів міжнародний консультант з вирощування ягідних культур Джеремі Дарбі. 

Програма тренінгу, в якому взяли участь 29 представників ягідних господарств з різних регіонів України, охопила детальний розгляд таких тем, як:

  • Біологія та фізіологія чорниці високорослої
  • Вибір ділянки та підготовка до садіння
  • Догляд за насадженнями чорниці високорослої
  • Огляд основних шкідників та хвороб чорниці високорослої
  • Система захисту насаджень
  • Система удобрення
  • Післязбиральна доробка
  • Огляд техніки, що застосовується при вирощуванні чорниці високорослої
  • Поєднання теорії та практики у тренінгу дозволило учасникам застосувати отримані теоретичні знання.

Секція “Біологія та фізіологія чорниці” включала огляд різних видів культур роду Vaccinium, до якого належать: чорниця Північна та Південна високоросла, чорниця вузьколиста, чорниця заяча, чорниця канадська, а також журавлина та брусниця. 

Детальніше...

Уряд України призначив Володимира Лапу Головою Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 24 лютого 2016 р. № 106. Кандидатуру Володимира Лапи на голосування членів Уряду вніс Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко.

«Тепер очікуємо завершення процедур щодо фінансування нової Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів № 76 від 27 січня 2016 р. Попереду нас чекає великий обсяг робіт щодо формування цілісної, прозорої, орієнтованої на інтереси бізнесу і споживачів системи державного контрою. Ми усвідомлюємо складність завдання, яке перед нами стоїть, але налаштовані на максимально швидке створення Держпрожспоживслужби, діяльність якої відповідатиме інтересам су-спільства», - зазначив Володимир Лапа

Джерело: http://minagro.gov.ua/uk/node/20513

 

Експерти ринку повідомляють про те, що виробництво ягід у Молдові має тенденцію до зростання. Всього лише за рік – із 2013-го до 2014-го площа під насадженнями ягід у Молдові зросла більше, ніж втричі: із 0,8 тис. га до 2,7 тис. га. Валовий збір ягід у Молдові також зріс з 1,1 тис. тонн у 2013 році до 5,4 тис. тонн у 2014 році, тобто майже у 5 разів. Варто додати, що таке зростання відбулося передусім за рахунок розширення площ та збільшення продуктивності насаджень господарств населення. Загалом виробництвом ягід у Молдові займається понад 100 тис. господарств.

Нещодавно у Молдові розпочав роботу Проект покращення доступу на ринок та підвищення продуктивності виробництва ягід - AMIB, який впроваджується Центром консультування бізнесу. Проект спрямований на підвищення продуктивності та зростання доходів виробників ягід у центральній і північній зонах Молдови.

Джерело: NOI.md/ru

 

Китайська держкомпанія «China National Chemical Corp» (ChemChina) зробила офіційну пропозицію про придбання 100% акцій «Syngenta» AG, швейцарського виробника засобів захисту рослин та насіння, за ціною $465 за акцію.

«ChemChina» повідомляє, що сума угоди перевищить $43 млрд. Таким чином, угода між «ChemChina» та  «Syngenta» стане найбільшим поглинанням європейської компанії китайцями. Вона призведе до створення корпорації з капіталізацією понад $100 млрд і найбільшим у світі бізнесом у сфері сільськогосподарських хімікатів.

«Syngenta» збереже штаб-квартиру у Швейцарії і майже весь нинішній склад топ-менеджерів. Як очікується, голова ради директорів «ChemChina» Жень Цзяньсінь, очолить єдину раду директорів компаній з 10 осіб, до якої увійдуть 4 представників «Syngenta».

Джерело: http://rivnepost.rv.ua

Поделиться