Головна

Сербія – маленька європейська країна, що демонструє успішний приклад розвитку ягідного бізнесу, передусім,     виробництва малини, оскільки є одним із найбільших виробників малини у світі (див. Табл. 1)

Таблиця 1. Виробництво малини у світі у 2014-2015рр, т.

 *За даними IRO

Вирощування малини у Сербії, в основному, зосереджено на горбисто-гірській місцевості на заході країни, південніше від річок Сава та Дунай. Перевагою вирощування малини на таких землях є хороший дренаж та сприятливий вплив сонячної енергії. В результаті ягоди набувають насиченого аромату та яскравого    кольору, що вирізняє малину   сербського виробництва від інших. Крім того, ягоди тут мають високий вміст сухої речовини - 8-18%. Відмінна якість сербської малини є результатом поєднання ідеальних кліматичних умов, хороших ґрунтів та ефективних технологій вирощування. 

Кожен 5-й кг малини у світі вирощується у Сербії.

Детальніше...

20 липня 2016 року 

Іст Моллінг, Кент, Великобританія

Організатор:  Дослідна станція садівництва м. Іст Моллінг, Великобританія

Fruit Focus – провідний захід для представників фруктового бізнесу Великобританії та інших країн, присвячений основним технологічним аспектам вирощування фруктів, передпродажній доробці та логістиці продукції. Щорічно у заході беруть участь понад 1000 професіоналів галузі.

Основні теми форуму, що відбудеться в ході Fruit Focus-2016:

  • Тенденції споживання фруктів у Великобританії
  • Роль наукових досліджень у вирішенні виробничих завдань 
  • Особливості фруктового сектору Великобританії

В рамках Fruit Focus-2016 пройдуть також навчальні тури.

Детальніше: http://www.fruitfocus.co.uk/

Конференція Prognosfruit, яка щорічно проходить у одній з європейських країн, є провідною подією у фруктовому секторі, оскільки тут оприлюднюється прогноз виробництва яблук та груш на майбутній сезон. Цього року ювілейна 40-ва конференція Prognosfruit пройде 3-5 серпня у м. Гамбург, Німеччина.

Генеральний директор Спілки виробників фруктів та овочів Німеччини (BVEO), доктор Крістіан Веселох, прокоментував: «Ми раді, що у цьому році всесвітньо відома конференція Prognosfruit пройде у Гамбурзі! Ми забезпечимо не лише насичену ділову програму для усіх делегатів, але й пізнавальний візит у район Нижньої Ельби, що є одним із центрів садівництва у Німеччині».

В ході проведення конференції у четвер 4 серпня, WAPA оголосить прогноз виробництва яблук та груш на сезон 2016/2017 рр. Окрім прогнозів та тенденцій, на конференції також будуть розглянуті й інші актуальні для фруктового сектору питання, серед яких, наприклад, огляд ситуації на світовому ринку яблучного концентрату, просування клубних сортів у Європі та ін.

Організаторами конференції Prognosfruit 2016 є: Всесвітня асоціація виробників яблук та груш (WAPA), COPA-COGECA, AMI, BVEO, BOG.
Ознайомитись з програмою конференції та зареєструватися можна на сайті конференції - www.Prognosfruit.eu.

 

 

13-15 липня 2016 року

Зеаланд, Нідерланди

Організатор: компанія Delphy, Нідерланди

Захід спрямовано на питання, пов’язані з вирощуванням яблуні та груші. У конгресі братимуть участь експерти з вирощування зерняткових культур, підніматимуться питання післязбиральної доробки вирощених фруктів та огляд нових сортів.

В рамках заходу відбудеться День груші, який включатиме відвідання насаджень груші сорту Ксенія, а також візит у розсадник, де дослідним центром РРО проводиться дослідження підщеп для сорту груші Конференція.

Детальніше: http://delphy.nl/event/de-perendag-2016/


У 2015 році експорт ягід з України зріс на 70%. Цей рік може стати не таким вдалим для виробників ягід, оскільки вони втратили свого головного покупця - Росію, а нового поки що не набули. 

На українському плодоовочевому ринку наразі триває «ягідний бум». Це пояснюється високою ціною на ягідну продукцію при відносно невеликих витратах на її вирощування. Так, тільки за останній рік ціна на малину зросла у 2 рази. «Інвестори, які давно працюють на аграрному ринку, а також  ті, хто просто стежить за перспективними напрямками бізнесу, не могли не помітити «ягідного зростання», - розповідає керівник проекту« АПК-Інформ: овочі і фрукти»  Тетяна Гетьман. 

Ось уже протягом 5 років внутрішній ринок ягід демонструє зростання на 2-3% щорічно. За даними «АПК-Інформ: овочі і фрукти», зараз його обсяг становить $ 200 млн у грошовому еквіваленті та 190 тис. т у натуральному. «Це традиційні ягоди: малина, смородина, суниця, чорниця високоросла. А також кісточкові - черешня та вишня», - зазначає експерт.

Детальніше...

Програма тренінгу “Органічна ягідна ферма” 


10.00 - Від'їзд на господарство автобусом з Києва (місце збору - залізничний вокзал, ст. метро "Вокзальна")
Початок тренінгу: Що таке органічне виробництво? Як стати виробником органічної продукції? 

Детальніше...

Вівторок, 31 травня 2016 р.
9:30–14:00

Місце проведення: м. Вінниця вул. Київська 50/1 готель «Оптіма Вінниця» 

Мета заходу: 

  • Представлення проекту «Підвищення рівня сталого постачання деревної біомаси від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень - uP_running» (HORIZON 2020). 
  • Сприяння співпраці між організаціями, які представляють різні ланки в ланцюгу постачання біомаси від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень.
  • Створення спільної платформи для спілкування зацікавлених осіб. 

Міжнародний проект «up_Running», що виконується в рамках програми спільних міжнародних наукових досліджень HORIZON 2020 сприяє розвитку та поширенню технологій біоенергетичної утилізації деревини від обрізки дерев і викорчовування виноградних, оливкових та плодових насаджень. Для досягнення такої мети проект поєднує дії, що націлені на зміну сприйняття сектору, на підвищення рівня технологічної обізнаності, на поширення інформації щодо реальних успішних прикладів та моделей, яких можна дотримуватися, та на просування та заохочування енергетичної утилізації відходів від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень. 

Детальніше...


Українські виробники свіжих фруктів і овочів все частіше замислюються про вихід на європейські та інші ринки. Однак міжнародні ринки ставлять перед постачальниками вимоги, до яких більшість наших виробників ще не готові. В першу чергу потрібно розуміти, яких сортів потребує той чи інший ринок. Плоди цих сортів повинні мати хорошу транспортабельність, лежкість та відповідати європейським стандартам якості. Крім того, для встановлення комерційних відносин з європейськими торговельними мережами та іншими партнерами, виробник повинен бути спроможним забезпечити необхідні обсяги продукції та безперервність поставок покупцеві. Кожна партія продукції має бути однорідною, відповідати європейським стандартам якості та мати підтвердження безпечності її виробництва, тобто сертифікат GlobalG.A.P. Даний сертифікат не є обов’язковим для експорту про-дукції, однак він є  основним документом для доступу до головних міжнародних ринків.

Що собою являє сертифікація GlobalG.A.P.?

GlobalG.A.P. (G.A.P.- Good Agricultural Practice -«належна сільськогосподарська практика») - це стандарт, який був розроблений Асоціацією європейських роздрібних торговців сільськогосподарської продукції (EUREP) у 1997 році, для гарантування безпечного виробництва свіжих продуктів харчування (овочів, фруктів, чаю, кави, риби, м'яса, молочних продуктів та ін.), а також квітів та декоративних рослин. Мета стандарту полягає у мінімізації ризиків сільськогосподарського виробництва шляхом відстеження всього виробничого циклу.  Наприкінці 90-х, після випадків реалізації через торговельні мережі фруктів із високим рівнем залишків пестицидів, а також м’яса та молочних продуктів із підвищеним вмістом важких металів та діоксину, роздрібні торговельні мережі змушені були якимось чином відреагувати, щоб відновити довіру споживачів до безпечності та якості сільськогосподарської продукції, що продається у європейських  супермаркетах. Тому була розроблена програма, спрямована на сертифікацію не кінцевого продукту, а власне, технології виробництва. Сертифікація є засобом, що допомагає виробникам підтвердити споживачам та компаніям роздрібної торгівлі відповідність свого виробництва вимогам стандарту               GlobalG.A.P. Сертифікат GlobalG.A.P. є гарантією того, що продукт відповідає належному рівню безпечності та якості, був вироблений із дотриманням екологічних норм та вимог, є таким, що не шкодить здоров'ю покупців та працівників підприємства-виробника, а саме виробництво не має негативного впливу на навколишнє середовище. 

Детальніше...

Експерти УКАБ підрахували, що підвищення акцизів на пальне у 2016 році призведе до додаткових витрат для аграріїв на рівні 645 млн грн.

З 1 січня цього року відбулося підвищення ставок акцизного збору на дизельне пальне, залежно від виду, з 100 €/т до 113 €/т та з 132 €/т до 149 €/т, що зумовить додаткові витрати на 645 млн. грн. Таке зростання є майже вдвічі більшим за усю реальну державну підтримку аграрної галузі, адже у 2016 році в державному бюджеті передбачено лише 300 млн грн. на здешевлення кредитів для с/г підприємств та 50 млн. грн. на підтримку галузі тваринництва. В умовах посилення   податкового тиску на галузь, у частині оподаткування ПДВ, нового зростання ставок єдиного податку 4-ї групи, це спричинить додаткове вимивання оборотних коштів с/г підприємств, зростання собівартості вирощеної продукції та логістичних витрат.

www.freshmarket.ru

За даними державного підприємства «Укрпромзовнішекспертиза», експорт ягід з України у 2015 р, у порівнянні з 2010 р., зріс у 4 рази - до 12,5 млн. дол. Більшу частину експорту складають заморожені ягоди, виручка від реалізації яких у 2015 р. склала 9,4 млн. дол. Виручка від реалізації свіжих ягід у минулому році склала 3,1 млн. дол., тоді, як обсяги експорту були незначними та у 2015 р становили всього 615 тонн.

Основна частка ягід, вирощених господарствами населення (близько 80%), споживається ними ж і майже не потрапляє на ринок. Урожайність ягідних культур в Україні на 7-20% нижче, ніж, наприклад, у сусідній Польщі. Це пояснюється незначною часткою вирощування нових високопродуктивних сортів українськими виробниками. Проте, фахівці підприємства  «Укрпромзовнішекспертиза» вважають, що у України є потенціал для розвитку експорту ягідної продукції. Країна має конкурентні переваги у вирощуванні трудомістких ягідних культур, таких як: чорниця, ожина, чорниця високоросла, малина. Саме ці ягоди є основним продуктом для експорту в країни Європейського союзу.

До основних країн-споживачів українських свіжих ягід належать Польща та Нідерланди. Так, експорт свіжих ягід у Польщу приніс 1,6 млн. дол., у Нідерланди - 1,3 млн. дол. Що стосується заморожених ягід,  Україна експортувала їх до Польщі (3,4 млн. дол.), у   Німеччину (1 млн. дол.), Австрію (0,7 млн. дол.), Нідерланди (0,5 млн. дол.) та Францію (0,4 млн. дол.).Серед основних конкурентних переваг українських виробників ягід на ринку ЄС, називають наступні: короткий термін доставки, сприятливі кліматичні умови для виробництва більшості видів ягід, низьку вартість робочої сили та низьку ймовірність підвищення заробітної плати в короткостроковій та середньостроковій    перспективі.

У той же час, перешкодами для українських експортерів є висока конкуренція, стандарти, що діють на деяких ринках, незалежно від офіційних вимог ЄС, а також неефективна організація виробництва та використання ресурсів українськими виробниками плодово-ягідної продукції.

www.fruit-inform.com

 

10 березня ТОВ Фруктовий Проект у партнерстві з компаніями Meosis Ltd, RW Walpole та ТОВ Фрутек організували навчально-практичний тренінг для виробників ягідних культур: “Вирощування чорниці високорослої”. Навчально-практичний тренінг провів міжнародний консультант з вирощування ягідних культур Джеремі Дарбі. 

Програма тренінгу, в якому взяли участь 29 представників ягідних господарств з різних регіонів України, охопила детальний розгляд таких тем, як:

  • Біологія та фізіологія чорниці високорослої
  • Вибір ділянки та підготовка до садіння
  • Догляд за насадженнями чорниці високорослої
  • Огляд основних шкідників та хвороб чорниці високорослої
  • Система захисту насаджень
  • Система удобрення
  • Післязбиральна доробка
  • Огляд техніки, що застосовується при вирощуванні чорниці високорослої
  • Поєднання теорії та практики у тренінгу дозволило учасникам застосувати отримані теоретичні знання.

Секція “Біологія та фізіологія чорниці” включала огляд різних видів культур роду Vaccinium, до якого належать: чорниця Північна та Південна високоросла, чорниця вузьколиста, чорниця заяча, чорниця канадська, а також журавлина та брусниця. 

Детальніше...

Поделиться