Статті

Контроль за плодовими гнилями є дуже важливим, оскільки ця хвороба призводить до значних втрат продукції, і, як наслідок, втрати довіри покупців та неможливість виходу на віддалені ринки.

В саду, під час збору врожаю, надзвичайно важливо попередити ризик виникнення гнилі на плодах груші, що закладають  на довготривале зберігання. Для запобігання втрат під час зберігання, виробники мають попередити виникнення таких грибків, як Botrytis, Penicillum, Monilia. Крім того, існують такі грибкові хвороби, що починають вражати плоди ще в саду: фітофтора, чорна плодова гниль та парша. Також існують хвороби, через які можуть виникнути проблеми під час експорту. Так, наприклад, при експортуванні груші у Китай, недопустимим є різновид фітофтори Phytophtora syringae. При появі хоча б одного плоду, враженого цією хворобою, Китай може закрити кордон.

Слід також взяти до уваги хвороби, що виникають при довготривалому зберіганні груші, а саме Глеоспоріум (Gleosporium), Фіалофора (Phialophora), сочевична плямистість (Filbulorhizoktonia).

Глеоспоріум 

Глеоспоріум зустрічається як на яблуні, так і на груші і є однією із хвороб, що найчастіше виникає при зберіганні зерняткових культур, але й нерідко виникає у саду, коли плоди ще на деревах. Плями на гілках, спричинені раком плодових та муміфіковані плоди - місця зимівлі гриба.
Шляхи попередження виникнення глеоспоріуму під час зберігання:
у саду - проведення обприскувань;
після збору врожаю - обробіток плодів гарячою водою та замочування у розчині (Філабастер (д.р. імазаліл 200 г/л та пириметаніл - 200 г/л)).
Одним з недоліків цієї хвороби є той факт, що у багатьох країнах організм, що викликає цю хворобу, є карантинним об’єктом.

Сочевична плямистість

Такі хвороби, як сочевична плямистість та снігова пліснява викликає один і той самий збудник - грибок Filbulorhizoktonia. Саме вони, наряду з плодовою гниллю, часто є причиною втрат плодів під час зберігання.  Сочевична плямистість є основною хворобою при зберігання для сорту Ельстар.

У найгіршому випадку Filbulorhizoktonia може спричинити втрату всього об’єму продукції, що була закладена на зберігання. Особливістю цього гриба є те, що він надає перевагу низьким температурам. Дослідження, що проводили голландські науковці показали, що грибок майже не розвивається при кімнатній температурі та помітно активізується за нижчих температур. 

Фіалофора

Збудником даної хвороби є Cadophora malorum або Cadophora  luteo-olivacea. Cadophora malorum поширена у деяких штатах США, часто зустрічається у Нідерландах. Це проблема плодів, які закладаються на довготривале зберігання.  Перші прояви хвороби з’являються у травні-червні, що пізніше призводить до втрати половини плодів. Симптоми часто з’являються досить несподівано. В деякі роки зараження немає, а в інші - цілі «вогнища» інфікованих плодів. Хвороба спостерігається як на пошкоджених, так і на міцних зелених плодах. Грибки Cadophora malorum або Cadophora  luteo-olivacea недостатньо вивчені, тому на даний час ще проводяться лабораторні дослідження. Точно невідомо середовище проживання грибків  - це можуть бути ґрунт, бур’яни, тріщини у корі дерева. Наразі відомо, що хвороба, яка проявляється при зберіганні, бере свій початок ще у саду, а умови й тривалість зберігання впливають на прояви симптомів хвороби. 

Причини та підхід

Випадки прояву плодових гнилей на груші частішають. Науковці вважають, що причиною є перехід на інші препарати, а також обмеження у використанні засобів захисту рослин через можливість появи залишків пестицидів у плодах. В результаті чого вищевказані хвороби поширюються. Крім того, оскільки ці хвороби відносно нові та недостатньо вивчені, точно не визначені оптимальні строки застосуванні фунгіцидів, щоб здійснювати контроль за плодовими гнилями при зберіганні. 

Загальні поради - дотримання санітарії у саду: вчасне видалення вражених частин дерев, опалого листя, муміфікованих плодів. Крім того, обприскування має здійснюватися вчасно. На етапі зберігання, слід використовувати чисті контейнери для плодів. При післязбиральній доробці, використання Philabuster, SamrtFresh (1-MCP), обробіток плодів гарячою водою та створення оптимальних умов для зберігання, сприятимуть зменшенню випадків появи плодових гнилей при подальшому зберіганні. 

*За матеріалами EFM

Ні для кого не секрет, що виробники фруктів шукають економічно ефективні способи покращення товарної якості врожаю. Тому результати досліджень британської компанії Plant Impact викликали цікавість виробників фруктів.Компанія запустила новий продукт, який дозволить поліпшити якість плодів та подовжити термін їх придатності, а також підвищити товарну врожайність. Однією з основних переваг даного продукту є покращений контроль за гіркою плямистістю, а також його безпечність та зручність при внесенні. 

Гірка плямистість плодів - це серйозна загроза для виробника. Вимоги до якості продукції в ланцюзі поставок стають все більш жорсткими і виробники визнають необхідність контролю даної  хвороби із мінімальними витратами.

Пошкодження, викликані нестачею кальцію (особливо сприйнятливі до цього сорти  Bramley та Braeburn), можуть призвести до втрати 20% врожаю. Не-достатнє забезпечення плодів кальцієм впливає на стабільність мембрани клітини та жорсткість клітинної стінки. Клітини руйнуються й стають коричневими. Маленькі, коричневі, сухі і гіркі на смак ураження можуть виникнути в будь-якому місці тканини плоду, від насіннєвої камери до шкірки. Відмираючи, уражені клітини втрачають вологу і стають «коркоподібними»,  шкірка над западинами ураженого місця округлюється або стає дещо кутастою, а її колір - коричневим або чорним. Кожен сезон відрізняється від попереднього і гірка плямистість може з’являтися щороку, залежно від погодних умов.Крім того, гірка плямистість нерідко виникає при нерегулярному водопостачанні. Вона може стати серйозною проблемою в садах як на ґрунтах з низьким вмістом кальцію, так і на багатих ним ґрунтах. Іншою групою ризику є плоди, вирощені на молодих деревах з сильним приростом,  особливо ті, які  отримують  значно  більше підживлення азотними добривами. 

Детальніше...


Збудник даної хвороби — гриб Entomosporium maculatum Lev. вражає листки, іноді молоді пагони груші. Листки вкриваються численними округлими або неправильної форми бурими плямами, які поступово збільшуються у розмірі, зливаються та вкривають усю поверхню листків. Уражені листки засихають та опадають. На молодих пагонах іноді також можна помітити бурі, злегка вдавлені плями, але розвиток хвороби на них буває незначним і великої шкоди не завдає.

На уражених листках влітку утворюється конідіальне спороношення. Конідії розносяться вітром і дощем. Інкубаційний період триває в середньому 7-8 днів, залежно від погодних умов. Оптимальною  для проростання конідій гриба є температура +20…+28°С та вологість повітря 80-90%.

Зимує міцелій гриба переважно в ураженому опалому листі та пагонах, але можуть зимувати й конідії. Іноді на уражених листках гриб утворює сумчасту стадію у вигляді чорно-бурих перитеціїв, в яких навесні розвиваються сумкоспори, що спроможні вражати листки. Але ця стадія утворюється рідко. Крім того, спори у перитеціях достигають значно пізніше, ніж починають розсіюватись конідії гриба. 

Детальніше...

Кальцій є одним із найважливіших елементів живлення для плодового дерева. Відомо, що саме нестача кальцію у плодах часто є причиною хвороб при зберіганні (гірка плямистість, опік, сочевична плямистість та побуріння м'якоті). Але, насправді, вплив кальцію не обмежується лише цим. Вміст кальцію у плодах також значною мірою впливає на процес дозрівання плодів та чутливість до плодової гнилі.

Достатній запас кальцію у плодах має велике значення. Для того, щоб регулювати вміст кальцію всередині плоду, необхідно розуміти як відбувається переміщення кальцію всередині дерева та його засвоєння.

Детальніше...

Скловидність (Water core) проявляється ще до знімання плодів, але при слабкому ступені ураження її важко виявити (лише при розрізі) та своєчасно відсортувати плоди при збиранні та подальшій товарній обробці.

Ознаки скловидності. У плодах, пошкоджених хворобою, окремі (серцевина, частина м'якоті) або усі ділянки плоду, стають скловидними, внаслідок заповнення соком клітин і міжклітинних просторів.   Хвороба може починатися в зоні серцевини, тому її іноді називають «водне сердечко» (наприклад, характерне для сорту Фуджі) і провідних пучків. При сильному пошкодженні скловидність поширюється до шкірки, яка стає напівпрозорою, а згодом темнішає. Такі  плоди можуть бути значно твердішими і важчими, ніж  здорові, а при зберіганні вони, в першу чергу, уражаються побурінням м'якоті, розкладанням. Характерною ознакою вражених плодів є їх прісний смак. Скловидність зустрічається у всіх регіонах вирощування, однак ступінь враження різних сортів яблуні відрізняється, що свідчить про їх генетичну схильність до хвороби. Наприклад сорти Фуджі, Флоріна, Джонаголд мають високу сприйнятливість до даної хвороби.

Не у всіх країнах скловидність вважається дефектом плоду. Так, у США, Японії та Китаї скловидність серцевини вважається невід'ємною ознакою якості сорту Фуджі. У Японії плоди з радіальною скловидністю відомі як «медові яблука», відносяться до «преміум» класу та продаються за найвищою ціною. В Іспанії такі плоди може бути навіть вдвічі дорожчими.Незважаючи на різне ставлення до плодів зі скловидністю, невід'ємним є той факт, що це - фізіологічна хвороба, що зазвичай розглядається як стан,який погіршує товарний вигляд і споживчі якості плодів, сприяє збільшенню втрат від внутрішнього побуріння і розкладання при зберіганні.

Існує два основних типи скловидності, кожен з яких має ряд симптомів:

Детальніше...

Коли експортери яблук розглядають нові ринки збуту, на передній план, завдяки рекордному зростанню економіки, як правило, виходить Китай, хоча за обсягами ввезення яблук Індія вже перегнала Китай. 

Вперше ринок Індії відкрився для світової спільноти у 1998 році, до чого призвело зростання економіки країни та виконання нею зобов'язань в рамках угоди зі Світовою організацією торгівлі. Як часто трапляється, обмеження імпорту стимулює розвиток власного виробництва в країні, впровадження нових технологій та розширення ринків збуту. Однак, що стосується свіжого яблука, власне виробництво Індії забезпечує лише 1,5 кг на душу населення. Та й якість та сортовий склад продукції не в змозі конкурувати із імпортованими яблуками.
Імпортерам для ввезення товарів необхідно було придбати спеціальну ліцензію. Серед перших експортерів були: Австралія, Нова Зеландія, США та Китай. На Діаграмі 1 вказані обсяги зростання імпорту свіжого яблука до Індії, починаючи з 1998 року, не дивлячись на 50% мито. Особливо різким було зростання імпорту, починаючи з 2004 року. У 2010 році спостерігалося сповільнення росту обсягів ввезення свіжого яблука, ймовірно, через світову кризу.

Детальніше...

При зберіганні яблук у звичайних холодильниках, за останні роки було помічено, що деякі сорти зберігаються краще, у той час як інші - зі значним відсотком відходів. Крім того, відсоток втрат з року в рік різниться. При значній кількості відходів яблук, також спостерігаються такі пошкодження поверхні плодів, як оржавлення, сочевична плямистість, тріщини.

Науковці Мічиганського університету (США) вирішили детально вивчити цю проблему та провели 2 дослідження. Перше - вплив пошкоджень поверхні плодів на відсоток втрати ваги при зберіганні у звичайному холодильнику, друге - дослідження втрат ваги плоду в залежності від сорту.

Детальніше...

Команда ТОВ «Фруктовий Проект» представляє  Вашій увазі 
Щотижневий огляд цін на фрукти
в Україні, Польщі, Росії, Молдові, Німеччині, Нідерландах та Італії.

Детальніше...

ТОВ «Фруктовий Проект» представляє Вашій увазі

АРХІВ - 52 ВИПУСКИ ЕЛЕКТРОННОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО БЮЛЕТЕНЯ ДЛЯ ПРОФЕСІОНАЛІВ ФРУКТОВОГО СЕКТОРУ

На сторінках електронного інформаційного бюлетеня розкриваються питання технологій виробництва, збирання, зберігання, післязбиральної доробки та маркетингу плодово-ягідної продукції, представлено аналітику ринку фруктів, експертні думки як українських, так і іноземних фахівців у галузі садівництва, огляд постачальників ресурсів, статистичну інформацію, тощо.

Вартість архіву - 550грн

Для замовлення АРХІВУ, надсилайте запит на електронну адресу:  або телефонуйте: +38-0432-65-55-22

Поделиться