Статті

При зберіганні яблук у звичайних холодильниках, за останні роки було помічено, що деякі сорти зберігаються краще, у той час як інші - зі значним відсотком відходів. Крім того, відсоток втрат з року в рік різниться. При значній кількості відходів яблук, також спостерігаються такі пошкодження поверхні плодів, як оржавлення, сочевична плямистість, тріщини.

Науковці Мічиганського університету (США) вирішили детально вивчити цю проблему та провели 2 дослідження. Перше - вплив пошкоджень поверхні плодів на відсоток втрати ваги при зберіганні у звичайному холодильнику, друге - дослідження втрат ваги плоду в залежності від сорту.



Дослідження 1. Вплив пошкоджень поверхні плодів на відсоток втрати ваги
при зберіганні у звичайному холодильнику

Яблука сорту Honey Сrisp оцінювались з точки зору наявності пошкоджень на поверхні плоду (0 - пошкодження відсутні, 3 - високий рівень пошкоджень шкірочки плоду). Ці плоди були зважені, пронумеровані та упаковані в картонний ящик. У холодильнику вони зберігалися при температурі 1,5°С та відносній вологості - 65%. Плоди зважували кожних 3-7 днів. Втрата ваги плодами визначалася втратою ними вологи. Експеримент тривав 36 днів. (Діаграма 1).

Діаграма 1. Втрата вологи в залежності від рівня пошкодження шкірочки плоду

Група 0 - пошкодження відсутнє
Група 1 - низький рівень пошкодження
Група 2 - помірний рівень пошкодження
Група 3 - високий рівень пошкодження

В результаті виявилась пряма залежність втрат вологи плодами та наявності пошкоджень на їх поверхні: чим більше по-шкоджень, тим вищий рівень втрат.

Дослідження 2. Втрата ваги плодами в залежності від сорту

У експерименті брали участь наступні сорти: Mcintosh, Jonagold, Empire, Jonathon, Honey Сrisp 1, Honey Сrisp 2 (клон), Golden Delicious, Sweet Tango.

Було відібрано по 20 яблук кожного сорту. Усі плоди були зважені, пронумеровані та упаковані в картонний ящик. У холодильнику вони зберігалися при температурі 1,5°С та відносній вологості - 65%. Плоди зважували кожних 3-7 днів. Експеримент тривав 36 днів. (Діаграма 2).

Діаграма 2. Втрата вологості у яблук різних сортів при зберіганні , %

Експеримент показав, що рівень втрати вологи плодами є різним, в залежності від сорту яблук. Так, найбільша втрата ваги спостерігалась у сортів Sweet Tango та Gala. Сорти McIntosh та Empire мають щільнішу шкірку, що дозволило їм зберегти вологу. Сорт Jonagold, завдяки восковому нальоту на поверхні шкірки, також не втратив багато вологи під час зберігання.
На Діаграмі 3 можна також побачити, як змінювався рівень вологи у плодах, в залежності від періоду зберігання.


Діаграма 3. Рівень втрати вологості у яблук різних сортів, в залежності від періоду зберігання

Загалом втрата вологи плодами з часом зменшувалась, але ці дані відрізняються в залежності від сорту яблук. І у даному випадку найбільше вологи втратили сорти Sweet Tango та Gala.

 ТОВ Фруктовий Проект

Поделиться