Статті

Контроль за плодовими гнилями є дуже важливим, оскільки ця хвороба призводить до значних втрат продукції, і, як наслідок, втрати довіри покупців та неможливість виходу на віддалені ринки.

В саду, під час збору врожаю, надзвичайно важливо попередити ризик виникнення гнилі на плодах груші, що закладають  на довготривале зберігання. Для запобігання втрат під час зберігання, виробники мають попередити виникнення таких грибків, як Botrytis, Penicillum, Monilia. Крім того, існують такі грибкові хвороби, що починають вражати плоди ще в саду: фітофтора, чорна плодова гниль та парша. Також існують хвороби, через які можуть виникнути проблеми під час експорту. Так, наприклад, при експортуванні груші у Китай, недопустимим є різновид фітофтори Phytophtora syringae. При появі хоча б одного плоду, враженого цією хворобою, Китай може закрити кордон.

Слід також взяти до уваги хвороби, що виникають при довготривалому зберіганні груші, а саме Глеоспоріум (Gleosporium), Фіалофора (Phialophora), сочевична плямистість (Filbulorhizoktonia).

Глеоспоріум 

Глеоспоріум зустрічається як на яблуні, так і на груші і є однією із хвороб, що найчастіше виникає при зберіганні зерняткових культур, але й нерідко виникає у саду, коли плоди ще на деревах. Плями на гілках, спричинені раком плодових та муміфіковані плоди - місця зимівлі гриба.
Шляхи попередження виникнення глеоспоріуму під час зберігання:
у саду - проведення обприскувань;
після збору врожаю - обробіток плодів гарячою водою та замочування у розчині (Філабастер (д.р. імазаліл 200 г/л та пириметаніл - 200 г/л)).
Одним з недоліків цієї хвороби є той факт, що у багатьох країнах організм, що викликає цю хворобу, є карантинним об’єктом.

Сочевична плямистість

Такі хвороби, як сочевична плямистість та снігова пліснява викликає один і той самий збудник - грибок Filbulorhizoktonia. Саме вони, наряду з плодовою гниллю, часто є причиною втрат плодів під час зберігання.  Сочевична плямистість є основною хворобою при зберігання для сорту Ельстар.

У найгіршому випадку Filbulorhizoktonia може спричинити втрату всього об’єму продукції, що була закладена на зберігання. Особливістю цього гриба є те, що він надає перевагу низьким температурам. Дослідження, що проводили голландські науковці показали, що грибок майже не розвивається при кімнатній температурі та помітно активізується за нижчих температур. 

Фіалофора

Збудником даної хвороби є Cadophora malorum або Cadophora  luteo-olivacea. Cadophora malorum поширена у деяких штатах США, часто зустрічається у Нідерландах. Це проблема плодів, які закладаються на довготривале зберігання.  Перші прояви хвороби з’являються у травні-червні, що пізніше призводить до втрати половини плодів. Симптоми часто з’являються досить несподівано. В деякі роки зараження немає, а в інші - цілі «вогнища» інфікованих плодів. Хвороба спостерігається як на пошкоджених, так і на міцних зелених плодах. Грибки Cadophora malorum або Cadophora  luteo-olivacea недостатньо вивчені, тому на даний час ще проводяться лабораторні дослідження. Точно невідомо середовище проживання грибків  - це можуть бути ґрунт, бур’яни, тріщини у корі дерева. Наразі відомо, що хвороба, яка проявляється при зберіганні, бере свій початок ще у саду, а умови й тривалість зберігання впливають на прояви симптомів хвороби. 

Причини та підхід

Випадки прояву плодових гнилей на груші частішають. Науковці вважають, що причиною є перехід на інші препарати, а також обмеження у використанні засобів захисту рослин через можливість появи залишків пестицидів у плодах. В результаті чого вищевказані хвороби поширюються. Крім того, оскільки ці хвороби відносно нові та недостатньо вивчені, точно не визначені оптимальні строки застосуванні фунгіцидів, щоб здійснювати контроль за плодовими гнилями при зберіганні. 

Загальні поради - дотримання санітарії у саду: вчасне видалення вражених частин дерев, опалого листя, муміфікованих плодів. Крім того, обприскування має здійснюватися вчасно. На етапі зберігання, слід використовувати чисті контейнери для плодів. При післязбиральній доробці, використання Philabuster, SamrtFresh (1-MCP), обробіток плодів гарячою водою та створення оптимальних умов для зберігання, сприятимуть зменшенню випадків появи плодових гнилей при подальшому зберіганні. 

*За матеріалами EFM

Поделиться