Новини

Сербія – маленька європейська країна, що демонструє успішний приклад розвитку ягідного бізнесу, передусім,     виробництва малини, оскільки є одним із найбільших виробників малини у світі (див. Табл. 1)

Таблиця 1. Виробництво малини у світі у 2014-2015рр, т.

 *За даними IRO

Вирощування малини у Сербії, в основному, зосереджено на горбисто-гірській місцевості на заході країни, південніше від річок Сава та Дунай. Перевагою вирощування малини на таких землях є хороший дренаж та сприятливий вплив сонячної енергії. В результаті ягоди набувають насиченого аромату та яскравого    кольору, що вирізняє малину   сербського виробництва від інших. Крім того, ягоди тут мають високий вміст сухої речовини - 8-18%. Відмінна якість сербської малини є результатом поєднання ідеальних кліматичних умов, хороших ґрунтів та ефективних технологій вирощування. 

Кожен 5-й кг малини у світі вирощується у Сербії.

Вирощують малину переважно невеликі господарства (Див. Рис 1).

Рисунок 1. Розміри господарств, що вирощують малину у Сербії 

 

 

  • 1- Господарства площею до 0,2 га
  • 2- Господарства площею  0,2-0,5 га
  • 3- Господарства площею 0,5-1 га
  • 4- Господарства площею 1-5 га 
  • 5- Господарства площею більше 5 га

 

 

 

Так, наприклад, у місцевості Арілє 20 виробників вирощують малину на площі 23 га.  Найбільшими регіонами вирощування малини у Сербії є Іваніца та Аріле, де сконцентровано близько 23% усього виробництва малини у країні. 

 Таблиця 2. Валовий збір малини у Сербії, 2006-2015 рр.

Вирощування малини має надзвичайно важливе значення для сербської економіки, оскільки експорт цієї ягоди займає понад 60% у загальному експорті фруктів країни і приносить щорічний дохід понад 200 млн. дол. США.  З 2013 року обсяги експорту малини із Сербії зросли майже вдвічі (див. Рис 2). 

Рисунок 2. Експорт малини із Сербії, тис. т

 

Основними споживачами сербської малини є:

  • Німеччина (45%)
  • Франція (30 %)
  • Нідерланди (10%)
  • Країни Скандинавії (10%)
  • інші країни (5%)

 

 

 

Сортовий склад

У сортовій структурі малини, що вирощується у Сербії, понад 90% займає сорт Willamette.

Сербські виробники надають перевагу цьому сорту через його чудовий аромат, інтенсивний колір та здатність кістянок не розсипатися при замороженні. Протягом останніх 10-ти років в основних регіонах вирощування також зростає частка сорту Meeker (5%), що використовується переважно для свіжого ринку та сорту Tulamen (3%).

На ремонтантні сорти у Сербії припадає менше 1%. Здебільшого, мова йде про такі сорти, як Polana, Polka, Heritage, Erica, тощо.  

 

 

Насадження малини у Сербії все частіше потребують встановлення сітки для затінення

Збирання врожаю малини - вручну та за допомогою комбайну, зробленого у Сербії:

Переважна більшість (близько 90%) вирощеної у Сербії малини йде на заморозку та експортується. Решта реалізується на свіжому ринку або переробляється. Загалом у Сербії налічується    більше 500 холодильників із режимом глибокого замороження (до -18°С), загальною місткістю            250 000 т. 

Виділяють наступні категорії замороженої малини:

  • заморожена ягода ціла 45%-60%
  • заморожена ягода подрібнена 30%-45%
  • заморожена ягода ціла і подрібнена 5%-20%
  • заморожена ягода блоками 3%-5% 

Основними стратегічними напрямками виробництва малини у Сербії зараз є:

  • Впровадження нових сортів, в. т. ч. тих, що мають необхідні характеристики для свіжого ринку;
  • Використання виключно сертифікованого посадкового матеріалу;
  • Покращення технології вирощування: вибір ділянки вирощування, забезпечення поливу, використання сіток для затінення, тощо;
  • Розширення періоду збору врожаю, зростання виробництва позасезонної ягоди, зокрема у тунелях;
  • Вдосконалення процесу збирання врожаю; 
  • Вдосконалення післязбиральної доробки, упаковки, маркування;
  • Зростання обсягів виробництва органічної продукції;
  • Робота над покращенням впізнаваності продукції, розробка та просування брендів;
  • Робота над покращенням дизайну та якості упаковки;
  • Постійне підвищення рівня кваліфікації виробників.

Сербські виробники працюють також над підвищенням урожайності, в т.ч. завдяки впро-вадженню нових сортів, вирощуванню під накриттям (у тунелях), покращенню логістики, забезпеченню «холодного ланцюга» та нарощенню потужностей по зберіганню та переробці. Таким чином, зараз перед Сербією стоять задачі ефективного використання наявних ресурсів та просування продукції на зовнішніх ринках.

 *За даними IRO

Поделиться