Заходи

10 березня ТОВ Фруктовий Проект у партнерстві з компаніями Meosis Ltd, RW Walpole та ТОВ Фрутек організували навчально-практичний тренінг для виробників ягідних культур: “Вирощування чорниці високорослої”. Навчально-практичний тренінг провів міжнародний консультант з вирощування ягідних культур Джеремі Дарбі. 

Програма тренінгу, в якому взяли участь 29 представників ягідних господарств з різних регіонів України, охопила детальний розгляд таких тем, як:

  • Біологія та фізіологія чорниці високорослої
  • Вибір ділянки та підготовка до садіння
  • Догляд за насадженнями чорниці високорослої
  • Огляд основних шкідників та хвороб чорниці високорослої
  • Система захисту насаджень
  • Система удобрення
  • Післязбиральна доробка
  • Огляд техніки, що застосовується при вирощуванні чорниці високорослої
  • Поєднання теорії та практики у тренінгу дозволило учасникам застосувати отримані теоретичні знання.

Секція “Біологія та фізіологія чорниці” включала огляд різних видів культур роду Vaccinium, до якого належать: чорниця Північна та Південна високоросла, чорниця вузьколиста, чорниця заяча, чорниця канадська, а також журавлина та брусниця. 

 

Ключові моменти фізіології охопили такі аспекти, як:

-особливості розвитку кореневої системи чорниці (симбіоз з мікоризними грибами);
-вимоги до кислотності та структури ґрунту при закладанні плантації;
-особливості росту та розвитку рослин;
-запилення;
-стан спокою рослин та вплив низьких температур.

Не менш важливою стала і тема другої секції -”Вибір посадкового матеріалу”, де йшлося про нові перспективні сорти чорниці, типи посадкового матеріалу, огляд розсадників, переваги придбання якісних, оздоровлених саджанців, перевірених на відсутність вірусів та збудників хвороб.

  • Для закладання насаджень використовуйте сертифікований посадковий матеріал!
  • Для чорниці видається сертифікат Європейської та Середземноморської організації по захисту рослин (EPPO - European and Mediterranean Plant Protection Organisation);
  • Інспекція розсадників проводиться тричі на рік: материнські рослини перевіряють на 7 основних вірусних хвороб;
  • Готовий до продажу посадковий матеріал повинен пройти перевірку на відповідність сорту;
  • З 2017 р. вступлять у дію нові правила для розсадників ЄС.

Третя секція розкривала питання вибору ділянки та підготовки до посадки, а також догляду за насадженнями чорниці. Розглядалися особливості вирощування чорниці як у ґрунті, так і у субстраті.

Підготовка до посадки у ґрунт

Вирощування у субстраті

Види матеріалів, що використовуються та їх оптимальне співвідношення:

  • Торф’яний мох грубої фракції - 40%;
  • Кокосовий торф – із додаванням чіпсів та волокна 40%;
  • Соснова кора - має бути компостованою - 10%;
  • Перліт – покращує структуру, краще утримує вологу - 10%.

У розділі по догляду за насадженням чорниці, значну увагу було приділено обрізці рослин чорниці високорослої та демонстрації обрізки кущів  після садіння та в перші роки вирощування, що безпосередньо впливає на продуктивність плантації. Секцію завершило практичне завдання - учасники самостійно провели обрізку кущів чорниці високорослої.  

Четверта секція тренінгу була присвячена темі удобрення насаджень. Розглядались основні елементи живлення, у якій формі вони доступні для рослин, прояви їх дефіциту та токсичності при вирощуванні чорниці високорослої, а також вплив pH та електропровідності ґрунту/субстрату та поливної води на стан рослин та, як результат, на майбутній урожай.   Мінімальний рівень поживних речовин, необхідних для закладання плантації чорниці у ґрунті: 

 
У наступній п’ятій секції  було розглянуто питання боротьби зі шкідниками та хворобами. Серед хвороб чорниці     високорослої основними є антракноз, іржа, борошниста роса, сіра гниль, фомопсис, стебловий опік та вірус чорничного опіку, який поширюється попелицями.  

 

Серед найпоширеніших шкідників чорниці є попелиці, гусениці, павутинний кліщ, листковий комарик. На сьогодні насадження чорниці в Україні не мають великих проблем зі шкідниками, оскільки це новостворені плантації. Але їх потрібно ретельно перевіряти на наявність шкідників у березні та квітні, починаючи з розтріскування бруньок.Теоретична частина даної секції також супроводжувалась практичними тестами, під час проходження яких учасникам було запропоновано на фотографіях рослин, визначити хворобу або шкідника, після чого обговорювались методи профілактики та боротьби з ними. Заключні секції практичного тренінгу були присвячені збиранню врожаю чорниці високорослої та післязбиральній доробці. 

  • Охолодження, зберігання, транспортування
  • Наповнені лотки слід охолодити не пізніше, ніж через 1 годину після збору
  • Температуру ягід слід утримувати в межах 1-4°C
  • Оптимальна вологість – 90-95%
  • Тривалість зберігання 2-3 тижні
  • При зберіганні у РГС: кисень - 3%, CO2 -10%. За таких умов лежкість збільшується до 7 тижнів

Учасники обговорювали переваги та недоліки техніки різних виробників, доцільність застосування, цінову політику техніки та обладнання різних компаній: для підготовки ґрунту, формування гряд та укладання плівки, культиваторів, обприскувачів, обладнання для збору врожаю та післязби-ральної доробки ягід. Значну увагу було приділено також використанню погодних станцій та інших приладів. 

Поделиться