Головна

11-12 серпня 2016 року
Готель «Апельсин», вул. Фрунзе 145, м. Черкаси
Організатор: проект «АПК-Інформ: овочі та фрукти»

 

Тематичні розділи:

  • Прогноз виробництва, цін, експорту-імпорту яблук в Україні на сезон 2016/2017
  • Огляд ситуації на ринку яблук країн СНД та ЄС
  • Огляд ринку яблук Казахстана: перспективи розвитку місцевого сектору та імпортної складової
  • Ринок органічних яблук в Україні: внутрішня ніша та поставки до ЄС
  • Ринок яблучного концентрату в Україні та ситуація з експортом
  • Споживання яблучних соків та нектарів в Україні: тенденції та очікування
  • Сучасний інтенсивний сад: від закладання до догляду та збору врожаю
  • Новинки технологій післязбиральної доробки яблук
  • Ефективна реалізація яблук на внутрішньому ринку

В програмі заходу відбудеться також бізнес-тур у одне із провідних яблучних господарств України – ТОВ «Агропромислова компанія «Маїс», де учасники зможуть оглянути інтенсивні насадження яблуні, розсадник, технопарк, потужності по переробці, зберіганню та післязбиральній доробці.

Детальніше: www.fruit-inform.com

 

 

Сербія – маленька європейська країна, що демонструє успішний приклад розвитку ягідного бізнесу, передусім,     виробництва малини, оскільки є одним із найбільших виробників малини у світі (див. Табл. 1)

Таблиця 1. Виробництво малини у світі у 2014-2015рр, т.

 *За даними IRO

Вирощування малини у Сербії, в основному, зосереджено на горбисто-гірській місцевості на заході країни, південніше від річок Сава та Дунай. Перевагою вирощування малини на таких землях є хороший дренаж та сприятливий вплив сонячної енергії. В результаті ягоди набувають насиченого аромату та яскравого    кольору, що вирізняє малину   сербського виробництва від інших. Крім того, ягоди тут мають високий вміст сухої речовини - 8-18%. Відмінна якість сербської малини є результатом поєднання ідеальних кліматичних умов, хороших ґрунтів та ефективних технологій вирощування. 

Кожен 5-й кг малини у світі вирощується у Сербії.

Детальніше...

20 липня 2016 року 

Іст Моллінг, Кент, Великобританія

Організатор:  Дослідна станція садівництва м. Іст Моллінг, Великобританія

Fruit Focus – провідний захід для представників фруктового бізнесу Великобританії та інших країн, присвячений основним технологічним аспектам вирощування фруктів, передпродажній доробці та логістиці продукції. Щорічно у заході беруть участь понад 1000 професіоналів галузі.

Основні теми форуму, що відбудеться в ході Fruit Focus-2016:

  • Тенденції споживання фруктів у Великобританії
  • Роль наукових досліджень у вирішенні виробничих завдань 
  • Особливості фруктового сектору Великобританії

В рамках Fruit Focus-2016 пройдуть також навчальні тури.

Детальніше: http://www.fruitfocus.co.uk/

Конференція Prognosfruit, яка щорічно проходить у одній з європейських країн, є провідною подією у фруктовому секторі, оскільки тут оприлюднюється прогноз виробництва яблук та груш на майбутній сезон. Цього року ювілейна 40-ва конференція Prognosfruit пройде 3-5 серпня у м. Гамбург, Німеччина.

Генеральний директор Спілки виробників фруктів та овочів Німеччини (BVEO), доктор Крістіан Веселох, прокоментував: «Ми раді, що у цьому році всесвітньо відома конференція Prognosfruit пройде у Гамбурзі! Ми забезпечимо не лише насичену ділову програму для усіх делегатів, але й пізнавальний візит у район Нижньої Ельби, що є одним із центрів садівництва у Німеччині».

В ході проведення конференції у четвер 4 серпня, WAPA оголосить прогноз виробництва яблук та груш на сезон 2016/2017 рр. Окрім прогнозів та тенденцій, на конференції також будуть розглянуті й інші актуальні для фруктового сектору питання, серед яких, наприклад, огляд ситуації на світовому ринку яблучного концентрату, просування клубних сортів у Європі та ін.

Організаторами конференції Prognosfruit 2016 є: Всесвітня асоціація виробників яблук та груш (WAPA), COPA-COGECA, AMI, BVEO, BOG.
Ознайомитись з програмою конференції та зареєструватися можна на сайті конференції - www.Prognosfruit.eu.

 

 

13-15 липня 2016 року

Зеаланд, Нідерланди

Організатор: компанія Delphy, Нідерланди

Захід спрямовано на питання, пов’язані з вирощуванням яблуні та груші. У конгресі братимуть участь експерти з вирощування зерняткових культур, підніматимуться питання післязбиральної доробки вирощених фруктів та огляд нових сортів.

В рамках заходу відбудеться День груші, який включатиме відвідання насаджень груші сорту Ксенія, а також візит у розсадник, де дослідним центром РРО проводиться дослідження підщеп для сорту груші Конференція.

Детальніше: http://delphy.nl/event/de-perendag-2016/

У 2015 році експорт ягід з України зріс на 70%. Цей рік може стати не таким вдалим для виробників ягід, оскільки вони втратили свого головного покупця - Росію, а нового поки що не набули. 

На українському плодоовочевому ринку наразі триває «ягідний бум». Це пояснюється високою ціною на ягідну продукцію при відносно невеликих витратах на її вирощування. Так, тільки за останній рік ціна на малину зросла у 2 рази. «Інвестори, які давно працюють на аграрному ринку, а також  ті, хто просто стежить за перспективними напрямками бізнесу, не могли не помітити «ягідного зростання», - розповідає керівник проекту« АПК-Інформ: овочі і фрукти»  Тетяна Гетьман. 

Ось уже протягом 5 років внутрішній ринок ягід демонструє зростання на 2-3% щорічно. За даними «АПК-Інформ: овочі і фрукти», зараз його обсяг становить $ 200 млн у грошовому еквіваленті та 190 тис. т у натуральному. «Це традиційні ягоди: малина, смородина, суниця, чорниця високоросла. А також кісточкові - черешня та вишня», - зазначає експерт.

Особливістю вирощування ягід є те, що вони швидко втрачають товарний вигляд. З цієї причини практично весь урожай української ягоди реалізується на внутрішньому ринку одразу після збирання. На експорт відправляється лише 15% внутрішнього виробництва, причому мова йде про вже перероблену заморожену продукцію. У 2015 році з України було експортовано 8 тис. т суниці, 2,5 тис. т малини та 200 т смородини. Лідером з експорту, як і у попередні роки, стала чорниця - близько 17,4 тис. т цієї ягоди було поставлено за кордон, в основному, у країни ЄС. Загалом у 2015 було експортовано близько 29 тис. т української ягідної продукції, що на 70% більше, ніж у 2014 р.

А ось ягоди у свіжому вигляді Україна практично не експортує. У минулому році з України вивезли лише 8 тис. т. свіжої ягідної продукції. «Справа у складній логістиці, яку наші виробники не в змозі організувати. Зокрема йдеться про забезпечення, так званого,  «холодного ланцюга», адже продукція може простояти на кордоні кілька днів та втратити свою товарну форму», - пояснює Тетяна Гетьман.

Що стосується перспектив експорту у 2016 році, то очікується скорочення поставок української ягідної продукції на зовнішні ринки. Оскільки донедавна саме Росія була головним споживачем українських ягід. У 2015 році, не дивлячись на заборону на ввезення української продукції до Росії, постачання ягід відбувалось нелегально, через Крим або Білорусь. Однак сьогодні ця заборона перестала бути формальністю. 

Експерти «АПК-Інформ: овочі і фрукти» впевнені, що цього літа весь «вільний» обсяг ягід піде на внутрішній ринок, що знизить ціни для споживачів. Ціну на ягоди у 2016 році в першу чергу, залежатимуть від погодних умов. Зараз відбувається цвітіння основних ягідних культур і, у випадку заморозків, урожай може постраждати, отже пропозиція продукції на ринку знизиться. Якщо погодних катаклізмів не відбудеться, то ціна на черешню знизиться на 10% у порівнянні з літом 2015 року (17-25 грн/кг). Ціни на малину, суницю та чорницю високорослу залишаться на рівні минулого року, коли малину можна було купити за 25 грн/кг, суницю - 17 грн/кг.

Втрата основного експортного партнера по-ставила перед виробниками питання щодо необхідності переорієнтації зовнішніх поставок. Вітчизняні фермери в першу чергу орієнтуються на європейський ринок. Однак зайняти на ньому своє місце складно, з огляду на те, що ринок країн Європи насичений свіжою ягідною продукцією, основним постачальником якої є Польща. Ніша, яку ще може зайняти Україна - це постачання органічної ягідної продукції, включаючи  заморожену ягоду. 

«У Європі попит на органічні ягоди є дуже високим. Справа в тому, що європейські сільгоспвиробники дійшли до свого земельного ліміту, там просто більше немає земель для органічного землеробства», - ділиться своїми спостереженнями засновник ягідного кооперативу «Київський» Дмитро Зубаха. І додає, що ціна на органічні ягоди у Європі на 70% вище, ніж на звичайні. Особливим попитом у Європі користується органічна малина та суниця, а у Сполучених Штатах - ожина. 

www.fruit-inform.com

Програма тренінгу “Органічна ягідна ферма” 


10.00 - Від'їзд на господарство автобусом з Києва (місце збору - залізничний вокзал, ст. метро "Вокзальна")
Початок тренінгу: Що таке органічне виробництво? Як стати виробником органічної продукції? 
11.30 - Прибуття у господарство.
Експерт - Олексій Трегубов. Екскурсія по господарству, аналіз ключових складових ягідної ферми. 
12.00 - 12.30 - Перерва на каву
12.30 - 14.00 - Доповідь міжнародного консультанта по вирощуванню ягідних культур Джеремі Дарбі. Екскурсія по господарству. Аналіз ключових складових органічного ягідного господарства. 
14.00 - 15.00 - Органічний пікнік
15.00 - 18.00 - Доповіді агро-фахівців та експертів. Екскурсія по господарству, аналіз ключових складових ягідної ферми. 
18.00 - від'їзд з Києва. Під час поїздки - спілкування з експертами, відповіді на запитання учасників. 
19.00 - 19.30 - повернення до Києва

Вівторок, 31 травня 2016 р.
9:30–14:00

Місце проведення: м. Вінниця вул. Київська 50/1 готель «Оптіма Вінниця» 

Мета заходу: 

  • Представлення проекту «Підвищення рівня сталого постачання деревної біомаси від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень - uP_running» (HORIZON 2020). 
  • Сприяння співпраці між організаціями, які представляють різні ланки в ланцюгу постачання біомаси від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень.
  • Створення спільної платформи для спілкування зацікавлених осіб. 

Міжнародний проект «up_Running», що виконується в рамках програми спільних міжнародних наукових досліджень HORIZON 2020 сприяє розвитку та поширенню технологій біоенергетичної утилізації деревини від обрізки дерев і викорчовування виноградних, оливкових та плодових насаджень. Для досягнення такої мети проект поєднує дії, що націлені на зміну сприйняття сектору, на підвищення рівня технологічної обізнаності, на поширення інформації щодо реальних успішних прикладів та моделей, яких можна дотримуватися, та на просування та заохочування енергетичної утилізації відходів від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень. 

ПРОГРАМА СЕМІНАРУ

9:30-10:00 Реєстрація учасників, вітальна кава
10:00-10:20 Представники облдержадміністрації Привітання, відкриття
10:20-10:40 Алла Кравченко, УКАБ Презентація проекту «uP_running». Можливості співпраці в рамках проекту
10:40-11:10 Олена Поперечна,ТОВ «Фруктовий Проект». Сучасний стан розвитку садівництва у Вінницькій області
11:10-11:40 Ольга Гайдай, Семен Драгнев, НТЦ «Біомаса» Світовий досвід використання деревної біомаси від обрізки дерев і викорчовування старих насаджень в енергетичних цілях
11:40-12:10 Олег Левченко, ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Досвід Вінницької області в заміщенні імпортованих енергоносіїв місцевими видами палива на прикладі с. Северинівка
12:10-12:20 Питання до виступаючих
12:20-13:00 Дискусія серед учасників: 
• Які бар’єри існують на шляху енергетичного використання біомаси?
• Шляхи подолання бар’єрів?
• Основні технічні/політичні перешкоди?
• Основні рушійні сили?
• Що необхідно для забезпечення впровадження кращих практик використання біомаси як палива?
Модератори - Алла Кравченко, УКАБ, Ольга Гайдай, НТЦ «Біомаса».  
13:00-14:00 Фуршет. Спілкування між учасниками
 
Контактні особи: Алла Кравченко  Ольга Гайдай
 
  

*Цей проект отримав фінансування від дослідницької та інноваційної програми Європейського Союзу Горизонт 2020 в рамках угоди про надання гранту № 691748. Автори публікації відповідальні за її зміст. Європейський Союз не несе відповідальності за будь-яке використання представленої інформації.

Українські виробники свіжих фруктів і овочів все частіше замислюються про вихід на європейські та інші ринки. Однак міжнародні ринки ставлять перед постачальниками вимоги, до яких більшість наших виробників ще не готові. В першу чергу потрібно розуміти, яких сортів потребує той чи інший ринок. Плоди цих сортів повинні мати хорошу транспортабельність, лежкість та відповідати європейським стандартам якості. Крім того, для встановлення комерційних відносин з європейськими торговельними мережами та іншими партнерами, виробник повинен бути спроможним забезпечити необхідні обсяги продукції та безперервність поставок покупцеві. Кожна партія продукції має бути однорідною, відповідати європейським стандартам якості та мати підтвердження безпечності її виробництва, тобто сертифікат GlobalG.A.P. Даний сертифікат не є обов’язковим для експорту про-дукції, однак він є  основним документом для доступу до головних міжнародних ринків.

Що собою являє сертифікація GlobalG.A.P.?

GlobalG.A.P. (G.A.P.- Good Agricultural Practice -«належна сільськогосподарська практика») - це стандарт, який був розроблений Асоціацією європейських роздрібних торговців сільськогосподарської продукції (EUREP) у 1997 році, для гарантування безпечного виробництва свіжих продуктів харчування (овочів, фруктів, чаю, кави, риби, м'яса, молочних продуктів та ін.), а також квітів та декоративних рослин. Мета стандарту полягає у мінімізації ризиків сільськогосподарського виробництва шляхом відстеження всього виробничого циклу.  Наприкінці 90-х, після випадків реалізації через торговельні мережі фруктів із високим рівнем залишків пестицидів, а також м’яса та молочних продуктів із підвищеним вмістом важких металів та діоксину, роздрібні торговельні мережі змушені були якимось чином відреагувати, щоб відновити довіру споживачів до безпечності та якості сільськогосподарської продукції, що продається у європейських  супермаркетах. Тому була розроблена програма, спрямована на сертифікацію не кінцевого продукту, а власне, технології виробництва. Сертифікація є засобом, що допомагає виробникам підтвердити споживачам та компаніям роздрібної торгівлі відповідність свого виробництва вимогам стандарту               GlobalG.A.P. Сертифікат GlobalG.A.P. є гарантією того, що продукт відповідає належному рівню безпечності та якості, був вироблений із дотриманням екологічних норм та вимог, є таким, що не шкодить здоров'ю покупців та працівників підприємства-виробника, а саме виробництво не має негативного впливу на навколишнє середовище. 

Детальніше...

Експерти УКАБ підрахували, що підвищення акцизів на пальне у 2016 році призведе до додаткових витрат для аграріїв на рівні 645 млн грн.

З 1 січня цього року відбулося підвищення ставок акцизного збору на дизельне пальне, залежно від виду, з 100 €/т до 113 €/т та з 132 €/т до 149 €/т, що зумовить додаткові витрати на 645 млн. грн. Таке зростання є майже вдвічі більшим за усю реальну державну підтримку аграрної галузі, адже у 2016 році в державному бюджеті передбачено лише 300 млн грн. на здешевлення кредитів для с/г підприємств та 50 млн. грн. на підтримку галузі тваринництва. В умовах посилення   податкового тиску на галузь, у частині оподаткування ПДВ, нового зростання ставок єдиного податку 4-ї групи, це спричинить додаткове вимивання оборотних коштів с/г підприємств, зростання собівартості вирощеної продукції та логістичних витрат.

www.freshmarket.ru